zaterdag 19 maart 2011

Verkiezingen, finale ronde

Morgen is het weer zover. De Haïtianen gaan voor de tweede keer in drie maanden tijd stemmen. De huidige president wordt binnenkort vervangen door een nieuwe: de titanenstrijd gaat tussen Martelli, een zanger, en Manigat, de zeventig jaar oude echtgenote van een voormalig president.

Om de boel nog wat explosiever te maken dan dat ie al was, is gisteren ex president Aristide in Port au Prince aangekomen. De man zat de afgelopen 7 jaar in Zuid Afrika en mocht het land niet meer in. Net zoals die andere ex president, Duvalier ofte Baby Doc. Die kwam al terug uit zijn ballingschap in december. 

Nooit eerder waren er zoveel presidenten in Haïti per vierkante kilometer.

De vredesmacht van de UN, MINUSTAH, gaat handenvol werk hebben om de verkiezingen in goede banen te leiden. Maar ik denk zo, laat die mannen eindelijk eens werken, want als je de onderstaande tabel van nabij bekijkt, merk je dat (volgens hun eigen bronnen nota bene) de UN vredesmacht opdracht in Haïti per dag iets meer als 1 miljoen Amerikaanse Dollar kost.

Hoeveel Haïtianen kan je daarmee te eten geven?


Ook de andere cijfers in de tabel zijn hallucinant. Tijdens de eerste verkiezingsronde werd er 29 USD per stem uitgegeven aan veiligheid (politie, UN vredesmacht, ... zonder het budget van de kandidaten zelf mee te rekenen).

Strafst van al: de verkiezingsronde van 28 november was een farce. Vandaar dus morgen een nieuwe en finale stemming. 

Benieuwd wat dat gaat geven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.