zaterdag 30 april 2011

KITERUNNER IN PORT AU PRINCE

Pasen voor kinderen: hoe gaan ze dat in Haïti aanpakken? Paaseitjes rapen? Lijkt me moeilijk, die eitjes zouden overigens smelten nog voor iemand ze zou kunnen terugvinden. Hier in Haïti draait alles rond vliegertjes en wie zijn vliegertje het hoogst kan oplaten en het om ter langst in de lucht houden.

Een week voor pasen begint het. Kinderen kopen vliegertjes en versieren het met foto's van de nieuwe president Martelli en met een zelfgemaakte, kleurrijke staart.
Dan is het wachten op de wind. Die komt meestal opzetten vanaf de middag, en blijft aanzetten tot een uur of vier. Met honderden tegelijk worden ze opgelaten. Kinderen staan op het dak van hun huis hun vliegertje te besturen. 




En als je naar boven kijkt, lijkt het even, heel even, of we met zijn allen in staat zijn weg te dromen en mee te vliegen, ver weg naar een plek met een andere realiteit.

vrijdag 29 april 2011

PLAGE PUBLIQUE

In de paasvakantie waren we er niet in geslaagd om weg te geraken uit Port au Prince, tot Dirk en zijn vriendin Faha ons uitnodigden om op pasen naar de plage publique te gaan. 

In Port au Prince zelf is wel zee in overvloed, maar geen strand. Daarvoor moet je een heel eind uit de hoofdstad wegrijden. Na zo'n uurtje kom je aan een publiek strand, waar je voor een kleine dollar entreegeld een hele dag kan luieren. 

Toen we aankwamen hadden we het paradijselijke strand bijna voor ons alleen. We kregen een bedje toegewezen, en bestelden overheerlijke vis die een uurtje of twee daarna werd aangeleverd. Ondertussen kwamen er alsmaar meer mensen aan en kon ik eindelijk beginnen met wat een mens het liefst doet op een strand: naar andere mensen kijken. Als het warm werd, dook je de zee in, als je naar het toilet moest... dook je de zee in. 


Maar omdat het pasen was, krioelde het na verloop van tijd van het volk op dit stukje strand. Ik vermoed dat op die strook van een kilometer wel duizend zonnekloppers lagen, waarvan 99,9 % puur Haitiaans was (de meeste blanken gaan naar het privéstrand bij hun hotel). En die Haïtianen hadden allemaal dorst. De whisky en rum werden per fles aangereikt en langzaam maar zeker raakten de gemoederen verhit.






Op een bepaald moment, zo rond half vijf in de namiddag, escaleerde het en veranderde het strand, met name het stukje waar wij lagen, in een war zone. Mensen begonnen met stenen te gooien, anderen met flessen of, nog gevaarlijker, met stukken van een fles. In vijftien seconden tijd stoof heel die mensenmassa op het strand uit elkaar. Wij zaten op drie meter van een drankstalletje en doken achter de houten schutting van het stalletje. Er werd geschreeuwd, vooral door de eigenaar van het drankstalletje omdat al haar klanten nog moesten betalen. We rekenden af en probeerden zo snel mogelijk in de auto te raken en het terrein te verlaten. Een aantal gekwetsten liep rond met bebloed t-shirt.

En wij gedacht dat we eens met een positief berichtje konden komen!


donderdag 28 april 2011

Loué soit Jehovah

Op een zaterdag heb ik een clipje opgenomen voor de secretaresse bij ons in de organisatie. Ze heet Evelyne en ze is zoals zo vele Haïtianen enorm veel met de kerk bezig. Evelyne zingt in een koor en ze had me gevraagd of ik hen eens een keertje wilde komen filmen. 

Het veertig koppige koor vond dat wel een belevenis, zo een blanke regisseur die hen komt filmen. Ze hadden een speciale omgeving uitgekozen, op een heuvel net voor Leogane, en ze hadden zelfs drie outfits voor de shoot voorzien, waarvan jammer genoeg de set met de lange habijten niet gestreken was.

Het beste was dat ze een knappe soliste voor mij hadden uitgekozen: Anya. Ik ben nu een facebook vriendje van haar geworden. 

Ze heeft misschien de looks, maar de waarheid is dat ik vind dat mijn mama beter zingt.


woensdag 27 april 2011

GEEN WWW

 Wat een strijd om internet aan de gang te houden! Terwijl ik thuis de grootste moeite heb om de klantendienst van mijn internet leverancier ACCES HAITI te overtuigen om mij daadwerkelijk ACCES tot mijn mails te geven als ik er maandelijks 60 USD voor betaald heb, hebben ze op kantoor andere katten te geselen. 


Wij zijn namelijk net verhuisd naar een ander adres, en we zijn op een andere leverancier overgeschakeld: NATCOM. Natcom belooft sneller te zijn dan alles wat ze hier gewoon zijn. Het klinkt inderdaad veelbelovend: het vroegere Teleco, de nationale telefoondienst van Haïti, kwam begin 2010 voor meer dan de helft in handen van een Vietnamese privé onderneming. Midden 2010 werd het logo van het voormalige staatsbedrijf Teleco in de hoofdzetel overschilderd met de nieuwe Natcom kleuren en sinds enkele maanden zag je overal in straat mannen buizen in de grond of boven de grond installeren: de nieuwe optische kabel van Natcom. Onze organisatie schakelde over naar Natcom, maar precies op de dag dat een technieker van Natcom bij ons de configuratie zou komen instellen, gingen ze bij Natcom in staking. Onze journalisten gingen nota bene nog ter plaatse om er een reportage over te maken! Resultaat: de afgelopen twee weken kregen wij geen druppel informatie van het internet gehaald. Niks. Nada. Maar onze directeur had wel alvast bij afsluiten van het contract drie maand vooruit moeten betalen...

De reportage over de staking is overigens twee dagen later wel nog op de website van AlterPresse terecht gekomen, nadat we de video bij een bevriende organisatie op het net zijn gaan zwieren.